«

»

okt 10

Egyre többen vesznek fel hitelt hazánkban

Egyre több hitelt vesznek fel az emberek, és egyre tájékozottabbak a hitelek terén. A  különböző bankok termékei között is egyre tudatosabban válogatnak. Napjainkban nagyon sok banki termék megtalálható az interneten és ezek között az emberek kedvükre kalkulálhatnak a hitelező oldalakon.

Nagyon fontos a tájékozottság, a hitelek terén, mert egy személyi kölcsönnél, és egy lakáshitelnél, akár több százezres, vagy esetleg több milliós különbség is lehet a hitelintézetek ajánlatai között a teljes visszafizetendő összeget tekintve.

Érdemes több bank ajánlatát is végignézni, mert nem biztos, hogy a számlavezető bankja adja a legjobb konstrukciójú hitelt. Az ügyfelekért folytatott küzdelem miatt, a bankok ajánlatai változnak, így akkor is érdemes tájékozódni a hitelajánlatok között, mikor már felvette hitelét, mert egy hitelkiváltással, vagy adósságrendezéssel, lehet, hogy még kedvezőbb hitelhez juthat.

A legnagyobb kereslet a személyi kölcsönök, illetve a lakáshitelek iránt van. Az alacsony hitelkamatoknak köszönhető ez a nagy hitelfelvételi kedv. A hitelkamatok nagyon alacsonyak manapság, soha nem voltak még ilyen alacsonyak. 5-6 évvel ezelőtt, egy lakáscélú hitel átlagos piaci kamata 11 % körül volt, napjainkra ez átlagosan 4 %-ra csökkent. Ennek köszönhető, az elmúlt évekhez képest sokkal több hitelt vettek fel az emberek.

személyi kölcsönöknél a felvett összegek növekedése két dolgot bizonyít. Az egyik dolog, hogy a hazai háztartásoknak nőtt a felhasználható jövedelme, a másik dolog pedig, hogy az emberek bátrabban vesznek fel hitelt. A lakáshiteleknél is több oka van az emelkedésnek. A kamatcsökkenés mellet, az állami lakástámogatási program, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK), illetve a nemrégiben piacra dobott Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek is közrejátszottak a sok lakáshitel felvételben.

Azért aki hitelt vesz fel legyen nagyon óvatos, mert a meggondolatlan hitelfelvétel könnyen eladósodáshoz vezethet. Ettől védik meg a bankok ügyfeleiket azzal, hogy a hitel törlesztését jövedelemarányosan állapítják meg. A havi törlesztőrészlet, nem lehet nagyobb a hitelfelvevő, vagy a háztartás nettó jövedelmének 50 %-ánál.