«

feb 13

Hasznos tippek pénzügyei rendezéséhez!

Az év bármely szakasza alkalmas lehet arra, hogy rendezze pénzügyi dolgait. Ebben a cikkben arról olvashat, hogy hogyan is érdemes pénzügyeit rendezni. Ha úgy érzi, egy szakemberrel könnyebben boldogulna, kérje segítségét, Ő biztosan tudni fogja, hogy mi lehet a legkedvezőbb megoldás Önnek.

 

Első lépés, a költségvetés készítése

Minden hónapban készítsen költségvetést, amibe minden apró tételt is feljegyez, a jelentősebb kiadások mellett. Ebből megtudhatja, hogy mi az, amire feleslegesen költ, és azt az összeget, akár félre is tehetné. Ha picit változtat szokásain, rengeteget spórolhat vele. Ha mindig csak egy picivel tesz félre többet, év végére nem hisz majd a szemének, hogy mennyi pénz összegyűlt.

A havi fizetés beosztását, érdemes a megtakarítással kezdeni, majd a fennmaradó összegből gazdálkodni. Így biztos lehet abban, hogy megtakarítása jócskán gyarapodni fog. Ha a sorrend fordított, a hó végi pénzéből teszi el a megtakarításra valót, általában az kevesebb szokott lenni, mint az eredetileg erre szánt összeg.

 

Második lépés, hogy minél előbb szabaduljon meg adósságaitól

Ha egy nagyobb pénzösszeghez jut, például lejárt egy megtakarítása, vagy esetleg év végi prémiumot kapott, érdemes adósságai rendezésére fordítani. Általában a hitelek előtörleszthetőek (A hiteltartozás egy részét fizeti vissza az adós.), illetve végtörleszthetőek (Az egész hiteltartozást egy összegben fizeti ki az adós.). Az előtörlesztésnek díja van, ami jelzáloghitelek esetén, a hitelösszeg 1%-a körüli összeg. Amit fontos tudni, hogy az előtörlesztést csak önerőből lehet finanszírozni.

Az első előtörlesztésre, a futamidő első 4-5 évét követően kerülhet sor. Itt kell megjegyeznünk, hogy a lakástakarék megtakarítás is önerőnek számít. Ha az első 4-5 éven belül kerülne sor az előtörlesztésre, akkor erre csak a normál banki díj mellett van lehetősége. Ráadásul, ha a futamidő első 3-5 évében szeretné ezt megtenni, akkor a hitelintézetnek a kölcsön felvételekor elengedett kezdeti költségeket is vissza kell fizetni.

 

Harmadik lépés, rendezze hiteleit

A régebben felvett hiteleit évente vizsgálja felül, mert lehet, hogy talál egy kedvezőbb hitelkonstrukciót a piacon, így megéri kiváltani azt. A hitelkamatok nagyot zuhantak az elmúlt évben, így erre nagy esélye van. Egy nagyobb hitelösszeg esetén, ez több száz ezer forintos megtakarítást is jelenthet.  Ha több különböző hitelt szeretne kiváltani, nem biztos, hogy alkalmas arra egyetlen hitelkiváltás, lehetséges, hogy jobban jár, ha két különböző hitellel váltja ki. Illetve fontos, hogy olyan bankot, vagy ajánlatot válasszon, hogy ne essen el a kedvezményektől.

Ha lakáscélú hitele van, és azt váltaná ki, érdemes külön kezelni a többi hitel kiváltásától. Azt, közvetlenül hitelkiváltási célú lakáshitellel éri meg kiváltani, mert a lakáscélú hitelek kiváltására nyújtott kölcsönök kamata lényegesen alacsonyabb, mint a más jellegű hiteleké. A hitelkiváltási célú lakáshitel THM-je (Teljes Hiteldíj Mutató) is kedvezőbb lesz. Egy lakáscélú hitel, illetve egy szabad felhasználású, vagy egyéb hitel kamatai között 1,5-2%-os eltérés is lehet. Egy nagyobb összegű hitel esetén, ez több millió forintos különbséget is jelenthet.

Több kisebb hitel kiváltására is van megoldás. Ha egyberendezi őket, kamataik kedvezőbbek lesznek. Erre most a személyi kölcsön a legjobb megoldás, mert jelenleg kamatszintje 8-18% körül mozog, ami nagyon alacsonynak mondható, az elmúlt évekéhez képest. Igényléséhez ingatlanfedezet nem szükséges, amit tüzetesen meg fog vizsgálni a bank, az a jövedelme, mert az lesz a biztosíték a hitel felvételéhez. A hitelügylet akár pár nap leforgása alatt létrejöhet, ha rendelkezik a szükséges dokumentumokkal, és megfelel a hitelintézet által felállított követelményrendszernek.

Vélemény, hozzászólás?