«

»

nov 15

Kaphat-e hitelt, ha már nyugdíjas?

Nem csak a fiatalabb korosztállyal fordulhat elő, hogy hitelre van szüksége, hanem az idősebbekkel is. A nyugdíjasok életében is adódhatnak olyan helyzetek, melyeket csak hitel segítségével lehet megoldani. Ezt előre nem lehet kiszámítani, és ha nem rendelkezik megtakarítással, muszáj hitelt felvennie. Sokan nem tudják, hogy a nyugdíjasok milyen feltételek mellett kaphatnak hitelt, ezért cikkünkben összegyűjtöttük a személyi kölcsönre, illetve a jelzáloghitelre vonatkozó feltételeket.

 

Idősebb korban két fontos tényező határozza meg a hitelfelvételt:

  • Életkor: Arra kell figyelni, hogy a hitel lejáratakor, nem lehet idősebb 70-75 évnél, vagyis 70-75 év a hitelezhetőség korlátja. A legtöbb hitelintézet 70 évben határozza meg a felső korhatárt hitelfelvételkor, de találni olyan bankokat is a piacon, ahol 75 év a felső korhatár. Ha a bank által meghatározott felső korhatáron túl nyúlik a hitel lejárata, akkor is kaphat hitelt, csak akkor egy fiatalabb adóstárs bevonása szükséges.
  • Jövedelem: Mivel többféle nyugdíj/ellátás létezik a hitelintézetek is máshogy kezelik ezeket egy hitelfelvétel során. A bankok által elvárt minimum jövedelem személyi kölcsön esetén 85 ezer forint, jelzáloghitel esetén pedig el kell érnie a minimálbér összegét. Azt is fontos megjegyezni, hogy milyen jogcímen érkezik ez az összeg. A legjobb, ha öregségi nyugdíj, vagy korkedvezményes ellátás címen kapja. Egyéb ellátások, melyekkel jogosult lehet hitelre: rokkant ellátás; véglegesített özvegyi nyugdíj, ha az a hitel teljes futamideje alatt jár. Ezeken kívül léteznek még juttatások nyugdíj címen, vagy a köznyelvben úgy hívjuk, viszont hivatalos értelmezésben ezek mégsem ebbe a körbe tartoznak, így a bankok ezeket nem fogadják el. Ilyenek például a megváltozott munkaképességűek pénzbeli ellátása, az árvaellátás, vagy az ideiglenes özvegyi nyugdíj, szülői nyugdíj. A nyugdíj összege a fizetéseknél alacsonyabb, így a felvehető kölcsön összege is limitáltabb lesz, vagy futamideje hosszabb.

 

Dokumentumok

Ez utóbbi két dokumentum pótolható az év eleji nyugdíj-értesítő irattal is.

 

Idősebb korban milyen fajta hitelt érdemes választani?

Ha Önnek gyorsan egy kisebb összegre (500 ezer, 1-2 millió forint) van szüksége, és nem szeretné meghatározni a hitelcélt, illetve nem tud ingatlanfedezetet felajánlani, vagy nem szeretne, akkor Önnek a személyi kölcsönre van szüksége. Ha pozitív hitelbírálatban részesül, akár néhány órán belül a számláján lehet a pénz. A személyi kölcsön induló költsége körülbelül 10-20 ezer forint.

Ha Önnek egy nagyobb összegre (2 millió forint fölött) van szüksége, van megfelelő ingatlanfedezete, viszont a hitelcélt nem szeretné meghatározni, akkor Önnek a szabad felhasználású hitelt érdemes választania. Ebben az esetben a procedúra hosszabb, és bonyolultabb, mint egy személyi kölcsön esetében. Az induló költség egy szabad felhasználású jelzáloghitel esetében 80-90 ezer forint körül van.