«

»

dec 15

Külföldön használná bankkártyáját? Fontos információk!

Sokan töltik külföldön az ünnepeket. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes külföldön bankkártyáját használni. Ajánlatos ezekre odafigyelni, hogy zavartalan legyen pihenése.

 

Lejárati idő

Mielőtt elindulna ellenőrizze bankkártyája lejárati idejét. A bankkártyán jól látható helyen hh/éé formátumban tüntetik fel a kártya érvényességi idejét. Ha esetleg utazás előtt kapta készhez új bankkártyáját, azt mindenképpen érdemes indulás előtt aktiválni. Biztonságérzetet nyújthat, ha több bankkártyát visz magával külföldre.

 

Napi limit

Indulás előtt ellenőrizze, hogy milyen napi vásárlási limit van beállítva kártyáján, ha szükségesnek érzi, állítsa át. A legtöbb banknál ez már mobiltelefonos applikáción keresztül is megtehető. Gondolja végig, hogy utazása során mekkora összegű napi limitre lehet szüksége. Ennek meghatározásakor vegye figyelembe, hogy milyen tervei vannak útja közben, körülbelül mennyit pénzt fog elkölteni egy nap. Tervez-e vásárlást, illetve az is fontos, hogy egy váratlan helyzet esetén is hozzáférjen pénzéhez.

 

SMS értesítő

A bankszámla költségeinek nagy részét az SMS értesítők teszik ki. Ha külföldre utazik, ne ezen spóroljon, használja ki az SMS-kontroll lehetőségek, mert ezzel a kártyán történő pénzmozgásról azonnal értesül.

 

Ügyfélszolgálati hívószám

Írja bele telefonjába a bankja külföldről is hívható ügyfélszolgálati számát. Ha az utazás során kártyájával valamilyen problémája lenne, vagy legrosszabb esetben ellopnák, azonnal intézkedhet annak letiltásról. A bankok kiemelt figyelmet fordítanak a kártyás csalások kiszűrésére, ezért ha utazást tervez, bankjánál is jelezze. Ezzel elkerülheti, hogy a háttérben futó, kártyás csalásokat 24 órában figyelő rendszerek esetleg úgy értelmezzék, hogy kártyáját illetéktelenek használják.

 

Kártyás vásárlás

Az egy érintéses fizetés külföldön is alkalmazható, viszont az egy érintéssel történő fizetés értékhatára országonként eltérő. A rendszer úgy működik, mint Magyarországon, vagyis az értékhatár alatti vásárlásoknál kártyáját a terminálhoz kell érinteni, az értékhatár fölötti összegek esetében pedig szintén egy érintéssel, de PIN kódja megadásával fizethet. Ha a kártyás fizetés során az aláírását is kérik, nagyon figyelmesen olvassa el, hogy mit ír alá.

A kártyás vásárlás külföldön is díjmentes. Viszont fontos tudni, hogy egyes országokban a kereskedőnek joga van díjat felszámolni a tranzakciók után. Hogy ne érjék kellemetlen meglepetések tájékozódjon indulás előtt, hogy a célországban erre milyen szabályozások vonatkoznak. Egy közelebbi úti cél választásakor, ha autóval utazik, a bankkártya már út közben is hasznos lehet (fizetheti vele a tankolást, az autópálya matricát, ételt, italt, stb.).

Anyagiak szempontjából, akkor a legkedvezőbb, ha helyi pénznemben fizet, mert így a legjobb átváltási árfolyammal számolhat. A külföldi kártyás fizetésnél alkalmazott devizaátváltási árfolyamokról és a készpénzfelvétel költségeiről minden esetben előzetesen tájékozódjon bankjánál.

 

Külföldi pénzfelvétel

Extra költségek is lehetnek, ha külföldön pénzt vesz fel ATM-ből. A kártyatársaságok és a bankok is hirdetnek akciókat, általában a közkedveltebb időszakokban. Indulás előtt tájékozódjon bankjánál arról, hogy az utazásakor számíthat-e valamilyen kedvezményre.

 

Szüksége lehet készpénzre is!

Nem árt, ha némi készpénzt is tart magánál. Könnyen meglehet, hogy a kisebb üzletekben, vagy a helyi tömegközlekedési eszközön csak készpénzt fogadnak el.