«

»

okt 23

Lakáshitelt szeretne, de külföldön dolgozik? Vajon lehetséges?

Manapság sokan dolgoznak külföldön, a jobb megélhetés reményében. Számos határmenti településről járnak át dolgozni az emberek a szomszédos országokba. Kiköltözni azonban nem szeretnének, inkább vállalják a sok utazást. Joggal merül fel bennük a kérdés, hogy, ha magyar állampolgárok, viszont külföldön dolgoznak, és hazánkban szeretnének ingatlant vásárolni, vajon kaphatnak-e hozzá lakáshitelt? Köztudott, hogy külföldön jobbak a fizetések, mint itthon, így eurós fizetésükből valószínűleg könnyebben kigazdálkodják a törlesztőrészletet, mint az itthon dolgozó hitelfelvevők. A kérdés csak az, hogy vajon milyen feltételei vannak egy olyan lakáshitel felvételének, ahol a hitelfelvevő Magyarországon él, viszont külföldön dolgozik.

 

A következő feltételeknek kell megfeleni:

  • Ha magyar banktól szeretne hitelt felvenni, magyarországi lakcímmel kell rendelkeznie, amit lakcímkártyával igazolnia is kell.
  • Ha nem rendelkezik magyarországi lakcímmel (így igazolni sem tudja), adóstársként egy olyan személyt kell bevonnia a hitelügyletbe, aki állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik.
  • Ha nem rendelkezik magyarországi lakcímmel, ki kell jelölni egy kézbesítési megbízottat, aki vállalja, hogy az Ön nevére érkező küldeményeket záros határidőn belül továbbítja Önnek.
  • Minimum 3-6 havi munkaviszonnyal kell rendelkeznie, ami határozatlan időre szól. Ez bankonként eltérő lehet, vannak olyan hitelintézetek, amelyek még ennél is hosszabb munkaviszonyt várnak el.
  • Azokat a munkavállalókat, akik valamelyik EU-s országban dolgoznak egy megbízható, ismert cégnél előnyben részesíthetik a bankok.
  • Banki követelmény, hogy jövedelme egy részét a választott magyarországi bankhoz utalja.
  • Munkáltatói jövedelemigazolásra is szüksége lesz, viszont nem biztos, hogy ez elegendő, az itthoni hitelintézeteknek, megerősítést kérhetnek a külföldi adóhatóságtól. Abba sem lehet biztos, hogy elfogadják az idegen nyelvű dokumentumokat, lehetséges, hogy azokat le kell fordítani, ami plusz költséget jelent.
  • A lakáshitel visszafizetése forintban történik, de valószínűleg Ön fizetését euróban kapja, a váltásra is gondolni kell. Ebben az esetben a bank által meghatározott árfolyam lesz az irányadó.
  • Ha pozitív hitelminősítésben részesül, akkor ugyanolyan feltételekkel kaphat lakáshitelt, mintha magyar belföldi hiteligénylő lenne.
  • A hazai hitelintézetek általában maximum 80 %-ban hitelezik meg az ingatlant, de ez bankonként eltérő lehet, ugyanúgy, mint a törlesztőrészlet, ami nem lehet magasabb, mint az igazolt jövedelem 35-40 %-a.