«

»

dec 01

LTP-t kötne? Hogyan kerülheti el a kezdeti költségeket?

Ha a jövőben lakást szeretne vásárolni, felújítani, és arra pénzt félretenni egyszóval lakáscélú megtakarításba szeretne kezdeni, a legjobb megoldás a lakástakarékpénztár (LTP). Megtakarításához az állam vissza nem térítendő támogatást ad, mely jelentősen megnöveli megtakarítását. A havonta maximálisan betehető összeg 20 ezer forint, de ha Ön ennél többet is félre tud tenni, megoldás lehet, hogy közeli hozzátartozói nevére is köt LTP szerződést. A futamidő 4-10 év lehet, melynek lejárata után 2 hónapot kell várni az összegyűjtött pénz kiutalására. Az állami 30%-os támogatást ad megtakarításához, mely évente nem lehet több 72 ezer forintnál. Felhasználása kizárólag lakáscélú lehet, melyet minden esetben igazolni is kell. A különböző lakáscélokat, eltérő módon kell igazolni, illetve felhasználási idejüket tekintve is más-más szabály vonatkozik rájuk.

 

Mekkora induló költségre lehet számítani?

Nem minden lakástakarék egyforma, ezért körültekintőnek kell lenni, mikor kiválasztja azt, ahová megtakarítását szeretné gyűjteni. Fizetni csak egyszer kell, az LTP kötésekor, viszont, hogy az az összeg mekkora nem mindegy. Szerződéskötéskor a számlanyitási díjat kell az ügyfélnek fizetni, ami a szerződéses összeg 1%-a. A díj nagyságát a futamidő, illetve a havonta befizetendő összegek alapján számítják ki. Minél magasabb a havi befizetés, és minél hosszabb a futamidő, annál drágább lesz a kezdeti költség.

Hozzáértők azt mondják, ha rövidebb futamidőt választ, jobban jár. A legkedvezőbb, ha a minimum futamidőre, vagyis 4 évre köti szerződését. Ha Önnek nem sürgős, hogy felhasználja megtakarítását, és belefér, hogy  hosszabb ideig fizeti a lakástakarékot, akkor inkább indítson két 4 éves szerződést egymás után, mert annak hozama magasabb lesz, mint egy 8 évesé.

 

Hogyan kerülhetőek el a kezdeti költségek szerződéskötéskor?

Akkor tudja elkerülni a számlanyitási díjat, ha akciós ajánlatot választ. Amit itt fontos megjegyezni, és mindenképpen alaposan gondolja végig, és számolja át, hogy egy 0 forintos számlanyitási díjért, nem kérnek-e olyan cserébe, ami hosszú távon többe kerül, mintha a megtakarítás számlanyitásáért fizetett volna. Ilyen lehet például a bankszámlanyitás, vagy egy akció keretében azt is kikötheti az adott pénzintézet, hogy nem szállhat ki idő előtt, és szerződést sem lehet módosítani.

 

Mi a lakástakarék EBKM mutatója?

A lakástakarék EBKM mutatója (éves kamatmutató) nem fogja megadni a plusz vállalások további költségeit, azt Ön tudja kiszámolni, hogy azzal együtt is megéri-e. Az EBKM (Egyesített Betéti Kamatláb Mutató) a pénzintézeti termékek tényleges éves hozamát jelző mutató, melynek segítségével össze lehet hasonlítani a bankok kamatígéreteit. Kormányrendelet alapján minden bank köteles azonos elvek szerint kiszámítani a termékeire vonatkozó EBKM-et és azt közzétenni. Az EBKM nem tartalmazza a pénz elhelyezésének vagy felvételének költségét. Sajnos az EBKM nem tökéletes, mert nem számol a pénz utalásával, felvételével és a kamatadóval sem.